Vad är tredjepartskakor, och hur mycket information om dig skickas egentligen vidare till amerikanska storföretag, när du surfar runt på svenska sidor? Linus Larsson och Kristoffer Örstadius har gjort en stor genomgång av samtliga 1,3 miljoner domäner under toppdomänen .se för att ta reda på hur mycket data sajterna hjälper till att samla ihop.
De stora företagen som använder sig av tredjepartskakor, för att kartlägga surfares vanor på Internet, innefattar Facebook, Google, Doubleclick (som ägs av Google), AddThis, Twitter, Tradedoubler, och ett par andra annonsföretag. I och med att så många sajter använder sig av till exempel delningsknappar och samma annonsnätverk, blir det lätt för företagen att samla in data om surfare.
Väldigt många sajter använder sig av olika former av tjänster från tredjepart, för att till exempel visa annonser och knappar för att dela på sociala nätverk. I och med att det då körs skript från dessa leverantörer på andra servrar, kan de placera ut en tredjpartskaka (cookie) som sedan går att följa när surfaren besöker en annan sajt med samma skript.
Det här kallas för ”tracker”, eller spårare på svenska. Nya webbläsare har en funktion som kallas för Do Not Track, som innebär att det skickas ett önskemål om att dessa kakor inte ska skrivas, men det är inget som tvingas.
För att ta ett exempel som du säkert märkt. Ponera att du varit inne på en sajt som skriver om bilar, och där har du surfat runt en del. Sajten använder sig av Googles annonssystem AdSense som gör att sajten kan tjäna pengar på att visa annonser från Googles annonsnätverk.
Då skrivs en tredjepartskaka hos dig, som identifierar dig hos Google, där det registrerats att du visat intresse för bilar. Rent tekniskt vet Google i det här fallet inte vem du är, såvida du inte är inloggad på Google – till exempel via Gmail, YouTube eller någon annan Google-tjänst.
Så rensar du och stoppar Googles lagring av all din sökhistorik
Sedan besöker du en annan sajt – till exempel den här – där AdSense också används. När skriptet för att visa annonserna körs, kan Google se tredjepartskakan och identifiera att den här webbläsaren använts för att kolla på bilar. Då kan de dra slutsatsen att du är intresserad av bilar, och således visa bilannonser.
Dyrbar data om användare
Det är lätt att vifta bort det här som oviktigt, och att kakorna inte kan kopplas till sig som person. Men som artiklarna hos DN.se visar, är det en hel del information som skickas över till företagen som står för skripten. AddThis, som används för att visa delningsknappar, skickar till exempel såväl IP-nummer som nyckelord.
Hos DN.se: Svenska myndigheter lämnar ut dina surfvanor
Med hjälp av all data kan företag skapa en noggrann profil av dig, för att använda till att rikta annonser. Eller värre – att sälja vidare. Om de bara kan få någon form av identifiering av vem du verkligen är – till exempel kontonamn på Facebook, Instagram, Twitter eller Google, eller din e-postadress – är det inte konstigt om det känns olustigt.
Du kan välja att stänga av kakor i din webbläsare, men då är det inte säkert att alla sajter fungerar. Det gör det dessutom mer tidskrävande att surfa eftersom du hela tiden måste fylla i inloggningsuppgifter och annat på nytt. Du kan aktivera Do Not Track för att be om att tredjepartskakor inte ska användas, men det är frivilligt av företag att acceptera det. Läs hos DN.se hur du aktiverar DNT.